Hvordan spise over 70 prosent fet

Spis fett for å forbrenne fett

Spis mer fett og mindre karbohydrater, protein og sukker. Hvis du skal følge en strikt keto-diett, bør kostholdet ditt bestå av minst 70% fett. Dette er både for at du skal føle deg bra og for å sikre at du får i deg minst mulig karbohydrater. Ikke vær redd for å spise fett, det er fettet som holder deg mett og fornøyd. Fett er også nøkkelen til å unngå et konstant søtsug.

Først når kroppen din går inn i ketose, velger den automatisk fett som primær energikilde. Kroppen din vil i denne tilstanden forbrenne både overflødig kroppsfett og fettet du får i deg gjennom maten. Omvandlingen av fett til energi har startet.

Selv om kroppen foretrekker fett som energikilde, har den fortsatt behov for glukose, men i moderate mengder. Et overskudd av glukose kan føre til overvekt, og et overskudd over lang tid kan gjøre oss alvorlig syke. Naturlig nok vil kroppens tilgang på glukose reduseres når du spiser mindre sukker og karbohydrater. Når tilgangen på glukose blir begrenset, kompenserer kroppen selv for mangelen ved å produsere glukose fra proteinet du spiser. Denne glukoseproduksjonen kalles glukoneogenese.

Hvordan spise over 70% fett

At kostholdet ditt skal bestå av minst 70% fett betyr ikke at tallerkenen din skal fylles med over to tredjedeler fett. I stedet refererer man til andelen kalorier på tallerkenen. Det er derfor mer korrekt å fokusere på at 70% av kaloriene skal komme fra en fettkilde.

Egg og bacon – vekt vs kalorier

Forskjellen blir markant når vi velger å regne en porsjon egg og bacon i kalorier sammenlignet med å veie samme porsjon i gram. For å tydeliggjøre resonementet ovenfor om at fett skal utgjøre minst 70% av måltidet ditt, har jeg laget en oppstilling som viser vekt vs kalorier.

3 egg tilsvarer 36 gram protein, 1 gram karbohydrater, 30 gram fett

4 skiver bacon tilsvarer 48 gram protein, 2 gram karbohydrater, 48 gram fett

Totalt: 84 gram protein, 3 gram karbohydrater og 78 gram fett

Når vi regner egg og bacon i gram, fremgår det tydelig at fett utgjør mindre enn halvparten av den totale måltidsvekten. Denne porsjonen regnet i gram vil derfor ikke tilsvare mer enn 70% fett av det totale innholdet.

Regner vi i stedet samme porsjon med egg og bacon i kalorier, får vi et helt annet resultat. Merk at 1 gram protein tilsvarer 4 kcal, 1 gram karbohydrater tilsvarer 4 kcal, og 1 gram fett tilsvarer 9 kcal.

3 egg tilsvarer 36 gram protein (36 x 4 = 144 kcal), 1 gram karbohydrater (1 x 4 = 4 kcal), 30 gram fett (30 x 9 = 270 kcal)

4 skiver bacon tilsvarer 48 gram protein (48 x 4 = 192 kcal), 2 gram karbohydrater (2 x 4 = 8 kcal), 48 gram fett (48 x 9 = 432 kcal)

Totalt: Kalorier fra protein og karbohydrater 348 kcal og fra fett 702 kcal

Nå fremgår det tydelig at 70% av alle kalorier kommer fra fett. Hvis vi i tillegg steker både egg og bacon i ekte smør, vil måltidets totale fettprosent langt overstige 70% fett, som er vårt mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan du gjøre for å få mer fett i maten

Det finnes mange triks for å legge til mer fett i maten. Bland inn avokado og oliven i salaten din, ta en ekstra klatt smør i stekepannen, topp eggene med majones, ta litt kryddersmør på kjøttstykket eller hell noen dråper fløte i morgenkaffen din. Hemmeligheten er ofte å spise seg mett med mer fett. Hvis du for eksempel legger til mer kryddersmør på kjøttstykket ditt, trenger du kanskje ikke ta flere kjøttstykker fordi du blir mett allerede av det første.

Eksempler på gode fettkilder

100 gram avokado inneholder ca. 200 kcal, hvorav 175 kcal er fett. Dette gir en fin fettprosent på rundt 90% fett.
100 gram oliven inneholder ca. 115 kcal, hvorav 100 kcal er fett. Dette gir en fettprosent på 85% fett.
100 gram fløte inneholder ca. 195 kcal, hvorav 170 kcal er fett. Dette gir en fettprosent på 87% fett.
100 gram smør inneholder ca. 720 kcal, hvorav 716 kcal er fett. Dette gir en fettprosent på nesten 100%.
100 gram Olivenolje inneholder 884 kcal , som også gir en fettprosent på 100%.

Kolesterol er nyttig

Kolesterol forbindes ofte med noe negativt, men dette stemmer ikke helt med virkeligheten. Kroppen trenger kolesterol for å fungere effektivt. Kolesterol er ikke bare livsviktig, men har en avgjørende betydning for cellenes funksjon i kroppen. Nyere forskning viser at høyt kolesterolnivå ikke alltid er så farlig som man tidligere har antatt. Høyt kolesterolnivå skal derfor ikke likestilles med økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt, slag og sirkulasjonsproblemer.

Kolesterol er et livsnødvendig fettstoff som kroppen blant annet bruker som byggesteiner i cellevegger, hormoner, vitamin D, gallesyrer og til å frakte fettsyrer i blodet. Det kolesterolet kroppen trenger produserer kroppen selv (i leveren).

Niclas Lanneteg, Redaksjon
Published On: oktober 18th, 2024Categories: Uncategorized

DON’T MISS A THING!
Vil du ha masse unike deals rett i innboksen? Klart du vil!

Vi lover å bare sende deg en e-post hver fredag, og vi deler ikke e-postadressen din med noen.

Tags