
Fett som energikilde
De fleste av oss har i dag glukose (blodsukker) som primær energikilde. Når blodsukkeret er optimalt, er det noe vi ikke legger merke til. Derimot merker vi raskt når vi får lavt blodsukker. Trettheten kommer snikende, og vi blir ukonsentrerte og urolige. Humøret svinger opp og ned, og vi blir lett irriterte. Kroppen er i dette stadiet i behov av energi, og det er i dette øyeblikket vi oftest velger den raskeste og letteste løsningen. Vi fyller på kroppens drivstofftank med hurtigmat, godteri eller noe annet usunt som får oss til å føle oss bedre – men bare for en kort stund.
Men hva er egentlig glukose/blodsukker? Det er den enkleste formen av alle karbohydrater. Sammen med fett er glukose kroppens foretrukne energikilde. Glukose er viktig for at kroppen skal fungere optimalt, men det er også viktig at vi ikke overdriver inntaket. Det er det overdrevne inntaket som fører til en usunn og overvektig livsstil.
Glukosemaskiner
Hver gang vi spiser hurtigmat samt hel- og halvfabrikata, får vi i oss store mengder sukker. På lang sikt bidrar derfor denne typen mat til at kroppen din langsomt forvandles til en sukkerdrevet maskin. De usunne karbohydratene sammen med det tilsatte sukkeret i hurtigprodusert mat resulterer i at kroppen produserer store mengder glukose. Det er denne prosessen som deretter gjør oss overvektige og usunne, fordi kroppene våre ikke er skapt for å håndtere så store mengder glukose over en lengre periode.
Et overskudd av glukose i kombinasjon med lite aktivitet og stress kan med tiden føre til ett eller flere av følgende symptomer:
- Overvekt
- Hjertesykdom
- Diabetes
- Hudinfeksjoner
- Smerter i ledd
Kanskje du allerede lider av noen av symptomene ovenfor? Med mindre det er genetisk relatert, tør jeg nesten påstå at keto kan være løsningen på dine problemer. Men hvis du vil lykkes, kreves det både fokus, motivasjon og engasjement. Som alltid finnes det sjelden snarveier til bedre helse. Men med et ketogent kosthold, daglig mosjon og sterk vilje kan du faktisk oppnå de resultatene du ønsker.
Skyld på hjernen din
Den store utfordringen i dag er overskuddet av glukose. Mat fra hurtigmatrestauranter som Burger King og Pizza Hut inneholder unaturlige mengder sukker. Det samme gjelder frysepizza Grandiosa. Til og med middagsretter fra Findus er skjulte sukkerbomber, selv om ost- og skinkepai høres ut som et sunt alternativ. Og så lenge kroppen kun bruker glukose som energikilde, betyr det at vi er avhengige av sukker og alle disse usunne alternativene. Hjernen, som styrer vår overlevelsesinstinkt og som ikke vil at vi skal bli fri fra vårt sukkeravhengighet, påvirker dermed våre valg og får oss til å velge nettopp hurtigmat.
Det er på tide at vi bytter ut den gamle forbrenningsmetoden og blir hybrider. Løsningen er å ikke bare bruke glukose som energikilde. Før sukkeret tok over vår hverdag, var vi alle skapt til å bruke to forskjellige drivstoffer; glukose og ketoner. Vanligvis dannes ketoner i leveren, og dette er noe kroppen produserer når glukose ikke er tilgjengelig. Men siden de fleste av oss som regel småspiser flere ganger daglig og glukose dermed er tilgjengelig, trenger ikke kroppen å produsere egne ketoner.
Skulle vi derimot slutte å småspise, vil kroppen etter en stund måtte produsere energi av fett. Siden det ikke finnes noe overskudd av glukose, vil kroppen fortelle fettcellene våre å frigjøre fettsyrer. Fettsyrene transporteres deretter videre til leveren, som i sin tur omdanner fettsyrene til superdrivstoffet ketoner.
Denne omstillingen i kroppen skjer normalt etter 3–10 dager etter at du har sluttet å innta sukker. Har du hatt et unormalt stort inntak av sukker og karbohydrater, kan omstillingsperioden være noe lengre. Under overgangen opplever de fleste et slags ubehag i kroppen, et stadium som vanligvis kalles ketoinfluensaen.
Derfor er ketoner et superdrivstoff
Alle individer klarer å omstille kroppen, men omstillingen tar ulik tid. Når kroppen først har funnet tilbake til sin grunninnstilling, går vi inn i en tilstand som heter ketose. Det betyr at vi går fra å bruke én energikilde til to. Vi omstiller ikke bare kroppen til å forbrenne fett, men vi sørger for at kroppen forbrenner ketoner, en langt mer effektiv energikilde enn glukose.
Kroppen trenger glukose
Men hvordan får kroppen nok glukose hvis jeg slutter å spise karbohydrater og sukker? Det er nettopp dette som er det fine med kroppens funksjoner. Leveren vår omdanner nemlig proteinet vi spiser til glukose. Prosessen kalles glukoneogenese, og kroppen tilpasser selv mengden etter behov. På denne måten får vi ikke noe overskudd av glukose, og vi unngår dermed alle de ubehagelige bivirkningene nevnt ovenfor.
Er du fortsatt usikker på om keto-dietten passer for deg? Les mer under keto dietten
DON’T MISS A THING!
Vil du ha masse unike deals rett i innboksen? Klart du vil!
Vi lover å bare sende deg en e-post hver fredag, og vi deler ikke e-postadressen din med noen.